Goed de Tuercqs

Zogenaamd "Goed de Tuercqs" afgeleid van de familienaam van de eigenaars in 1689. Achterin gelegen hoeve op verhoogde terp met aarden toegangsweg en ijzeren hek aan gemetste pijlers. Ten noorden, boerenhuis van zes traveeën onder geknikt zadeldak (pannen in plaats van stro, nok parallel aan de straat), met dakkapel en oude kern zeker opklimmend tot de 17de eeuw. Verankerde witgekalkte erfgevel op gepikte plint. Rechthoekige vensters op dorpels met tegels en rechthoekige deur in tweede travee.

Interieur. Gang met deuren naar de verschillende kamers links en rechts en naar de zolder achteraan. Rechts kamer met bewaarde zeer zware moerbalk op sierlijk schoorstuk en grote haard met gebogen boezem en laatgothische zandstenen geprofileerde wangen met rozetjes en consoles in de vorm van een bebaard mannenhoofdje links en vrouwenhoofdje rechts.

In de noordwesthoek, opkamer boven gewelfde kelder met tongewelf.

Ten zuiden, bakstenen bedrijfsgebouw met dwarsschuur en stallen, onder meer bewaarde paardenstallen, onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat).

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen