Dekenij

Achter gewitte bakstenen muur en haag, alleenstaand imposant pastoriegebouw met ijzeren toegangshek tussen vierkante gemetste pijlers.

Dubbelhuis van oorspronkelijk vijf, heden zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien, nok parallel aan de straat), met eind 18de-eeuwse kern, uitgebreid met twee zijtraveeën, aangepaste voorgevel en nieuw dak volgens bouwplan van architect J. Devreese van 1855. Beraapte voorgevel met dubbelhuisopstand, gemarkeerde, door hoekblokken begrensde zijrisalieten en gecementeerde plint. Rechthoekig omlijste vensters met sluitsteen; nieuw houtwerk en rolluiken. Centrale rechthoekige deur; nieuw houtwerk. Aflijnende houten kroon- en tandlijst. Witgeschilderde bakstenen achtergevel met duidelijke bouwnaden bij de tweede en zesde travee en houten kroonlijst op modillons boven de vijf middentraveeën. Rechthoekig vlak omlijste vensters en dito deur met behouden houtwerk en bovenlicht. Raam rechts vergroot.

Plattegrond en interieur van klassiek dubbelhuis met centrale gang, linker trap met behouden 18de-eeuwse trappaal. Achterkamer rechts volledig gedecoreerd met romantische muurschilderingen met landelijke taferelen en waterzichten in trompe-l'oeil-omlijsting.

Achterliggende pastorietuin met centrale dreef met fruitbomen en vijver achteraan.

• Rijksarchief Gent, Provinciaal archief 1851-1870, nummer 1758/6.