Hoeve (tekst 1999)

Voormalige hoeve met sinds midden 19de eeuw distillerie opgericht door J. Stapleton, zoon een in het dorp gevestigde Ierse dokter, sinds begin 20ste eeuw zogenaamde Brouwerij De Veyt. Ingeplant op de hoek met Sint Elooiskeer. Oorspronkelijke voortuin afgesloten door ijzeren hekken, heden laag bakstenen muurtje.

Voormalig brouwershuis. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) met centrale ijzeren dakkapel. Behouden oude kern van vroeger boerenhuis, vermoedelijk hoger opgetrokken en uitgebreid circa 1850 en circa 1870 en voorzien van nieuwe voorgevel in 1906. Voorgevelparement van gele baksteen verrijkt met arduinen speklagen, hoekblokken, spiegels en arduinen en breukstenen plint. Rechthoekige vensters op doorgetrokken dorpels, onder ontlastingsboog; nieuw houtwerk. Spiegels met vergulde gestileerde plantmotieven. Gemarkeerde deur in geprofileerde omlijsting onder ijzeren balkon op voluutconsoles. Aflijnend hoofdgestel met houten kroonlijst op modillons. Beraapte achtergevel met rechthoekige vlak omlijste vensters en centrale deur met geëtst bovenlicht met brouwersmotief.

Interieur met centrale gang met links achteraan het trappenhuis met bordestrap, stucplafond met puttifiguur als console en mooie decoratieve tegelvloer. Rechts voorkamer met rijkelijk stucplafond met gedecoreerde moerbalken.

Links aansluitende vleugel met één travee en één bouwlaag met gelijkaardig voorgevelparement als verbinding met de schuinlopende vroegere brouwerijgebouwen uit begin 20ste eeuw met gewitte bakstenen gevels. Rechts inspringende haakse vleugel langs Sint Elooiskeer met gewitte gevels op gepikte plint en pannen zadeldak. Binnenerf toegankelijk via poort: deels gekasseid en met gras begroeid erf met centrale notelaar en ijzeren hekken aan de oostzijde.

Ten zuiden, in L-vorm gebouwde paardenstallen en schuur met gewitte gevels op gepikte plint onder pannen zadeldaken.

• KINDS L. e.a., Acht eeuwen Nokere, s.l., 1996, p. 142-143.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen