Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandparochie

Tekst van Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74336)

Achterin gelegen dubbelhuis in beboomde tuin, afgesloten door ijzeren hekken op bakstenen voet tussen ronde bakstenen pijlers, aangebracht samen met de kerkhekken in 1889. Oorspronkelijk huis van drie traveeën en één bouwlaag gebouwd samen met de kerk in 1844. Volgens archiefdocumenten in 1866 verhoogd met een bouwlaag onder schilddak (nok parallel met de straat) en voorzien van een deuromlijsting onder driehoekig fronton naar ontwerp van architect E. De Perre-Montigny. Gerenoveerd in 1956 door architect R. Van Driessche onder meer met nieuw gecementeerd parement en vernieuwing van houtwerk. Rechthoekige vensters en deur in arduinen omlijsting, onder driehoekig fronton.

Interieur

Centrale gang volledig beschilderd met jachttaferelen, onder meer met voorstelling van de kerktoren van Lozer, berglandschappen en landelijke taferelen of imposante bouwwerken; overloop met voorstelling van hondje, eronder gesigneerd en gedateerd Barbet / 1868. Opschrift op hondenpoot "vergeven en gestorven (?), 187(4)?, volgens een overlevering verwijzend naar de dood van de pastoorshond.

• Huise, Pastorie Lozer, Liber Memorialis.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen