Pastorie

Tekst van Pastorie Sint-Ursmarusparochie met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74318)

Voormalige pastorie. Achterin gelegen gebouw in ruime deels ommuurde en omhaagde tuin vooraan afgesloten door ijzeren hek; achteraan met pastoorswegeltje leidend naar de kerk met twee Linden aan de Hovebroekweg.

Dubbelhuis van oorspronkelijk vijf, heden zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien, nok parallel aan de straat), gebouwd volgens plan van 1772 in opdracht van pastoor J. Roelants door L. 't Kindt en J.B. Simoens. Uitgebreid met zijtraveeën en voorzien van een nieuw schilddak en bijbouwen van een stal links en bijgebouwtje rechts in het derde kwart van de 19de eeuw. Grijsgeschilderde voorgevel op gecementeerde plint. Omlopende houten kroon- en tandlijst op klosjes. Rechthoekige vensters in gecementeerde omlijsting met imitatiehoekblokken op arduinen dorpels; bewaard houtwerk met roedeverdeling en binnenluiken. Rechthoekige deur in dito omlijsting, met bovenlicht en ijzeren smeedwerk; nieuwe deur. Rechts, lager deurtje in gelijkaardige omlijsting en bekronend ovaal venstertje. Blinde bovenvensters in verhoogde zijtravee.

Beraapte achtergevel met aflijnende gecementeerde hoekblokken en grijsgeschilderde plint. Rechthoekige vensters met rolluikkasten. Gemarkeerd geblokt middenrisaliet met omlijste deur met bovenlicht en ijzeren smeedwerk; blind bovenvenster.

Rechts, aanbouwsel en stal onder zadeldak (golfplaten en pannen).

Ruime tuin met nog enkele merkwaardige bomen onder meer een imposante rode beuk in de voortuin en vier linden ingeplant op een verhoogde terp in de noord-westelijke hoek en een massief Tamme Kastanje en een Hazelaar in de achtertuin.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plannen, nr. 1936.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen