Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Tekst van Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74264)

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes ook zogenaamde "Vulders kapelle", schuin voorin op diep perceel met bakstenen muur palend aan voetweg naar Stuivenberg. Gebouwd in 1863 door toenmalig burgemeester R. De Vulder en zijn twee zusters (zie Dorpstraat nummer 26). Fraai gietijzeren hekwerk aan de straat van dit lokaal vroeger bedevaartsoord verwijderd bij straatverbreding; bidbanken en ommegang buiten eveneens verdwenen. Heden door begroeiing sterk aan het oog onttrokken kapelruïne.

Ranke neogotische bakstenen kapel van twee bouwlagen en twee traveeën met driezijdige sluiting onder kunstleien zadeldak. Dakruiter met vierkante houten lantaarn en achtzijdige leien spits achter de voorpuntgevel. Onderbouw voorafgegaan door een met imitatierots als grot uitgewerkt bordes met dubbele gebogen toegangstrap naar de kapelruimte boven; concept geïnspireerd op de basiliek van Lourdes. Gevels met verticaliserende versneden steunberen. Omlijstingen van vensters en toegangsdeur boven met pleisterwerk geaccentueerd. Benedenruimte met smalle deur achterin, gedrukte overwelving met steekkappen boven de kleine zijlichten en bekleed met geglazuurde tegels. Spits houten tongewelf op bovenverdieping. Overige aankleding en meubilair verwijderd.

• Afdeling Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Oost-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief.

Auteurs:  Verbeeck, Mieke