Stedelijke Jongensschool 12 en Stedelijke Meisjesschool 7

Tekst van Lagere Jongensschool 12 en Lagere Meisjesschool 7 (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7410)

Scholengroep begrensd door Oranjestraat, Sint-Jobsstraat en Biekorfstraat, opgericht in 1877-79 onder leiding van stadsarchitect P. Dens, als dubbelschool voor jongens en meisjes; in 1918 werden de zijvleugels met één verdieping vermeerderd. Aanpalende woningen voor schoolhoofd (zijde Oranjestraat) en turnzalen (zijde Biekorfstraat).

Symmetrisch opgebouwd complex bestaande uit drie parallelle vleugels van veertien traveeën, twee of drie bouwlagen en schilddak (bitumen, nok loodrecht op de straat), gescheiden door twee speelplaatsen die aan de straatzijde respectievelijk met een muur en een vernieuwd toegangsgebouw zijn afgesloten, laatstgenoemde met gedenksteen zijde Oranjestraat.

Bakstenen gebouwen op sokkel van arduin, verlevendigd met hoekpilasters van witte natuursteen. Rondboogvensters op kordonvormende lekdrempels en dito lijsten bij de aanzet van de bogen, aangevuld met friezen met kleurig geometrisch motief. Aan speelplaatszijden, bewaarde cirkelvormige roedeverdeling op de begane grond.

Nummers 100 en 104. Respectievelijk rijhuis en hoekhuis Sint-Jobsstraat, woningen voor schoolhoofden van voornoemde school. Enkelhuizen van drie traveeën, drie bouwlagen en schilddak in zelfde stijl als de school. Nummer 100 met originele roedeverdeling.

De turnzalen hebben nog de originele opengewerkte houten dakspanten.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Schoolgebouwen, Antwerpen, Oranjestraat.