Molenromp van de Ooievaarsmolen

Tekst van Romp van de Ooievaarsmolen met maalderij (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74042)

Ronde bakstenen molenromp van korenwindmolen zogenaamd "Ooievaarsmolen" gebouwd begin jaren 1840 op de wijk Ooievaar naar de gelijknamige verdwenen herberg, tevens op de hoogste plek van Elst (106 meter). Windmolen in 1926 deels door brand vernield, gevolgd in 1927 door verwijdering van het windgemaal en plaatsing van een motor. Circa 1946 aanbouw van mechanische maalderij bekend als De Smet, naar de bouwer van de windmolen en naar de laatste exploitant, tevens nazaat en naamgenoot van de eerste. Maalinstallatie geleverd in 1947. In de jaren 1950 van armgas overgeschakeld op dieselmotor.

Circa 3 meter ingekorte, vlak afgedekte molenkuip op de zuidoostelijke achterhoek van de mechanische maalderij, gelegen op het achtererf van het vroeger molenaarshuis (nummer 7); sterk gerenoveerde en rechts verkorte 19de-eeuwse woning van anderhalve bouwlaag met behouden rechthoekige deuromlijsting van gesinterde baksteen. Geen binnenwerk van de windmolen meer aanwezig, ruimte ingeschakeld bij de mechanische maalderij.

Rechthoekige bakstenen mechanische maalderij van twee bouwlagen met zolderverdieping onder laag hellend zadeldak (golfplaten). Rechthoekige muuropeningen met betonnen latei, nog enkele originele liggende vensters met metalen roedeverdeling. Maalmachine "Louis Bonte / Ateliers de constructions / Louvain". Gietijzeren haverpletter "Teisset-Rose-Brault Constructeurs/ Rue du Ranelagh / Roissy-Paris-Chartres". Houten builder en graankuiser; elevatoren. Meerdere jongere lage aanbouwen onder meer in snelbouwsteen.

• BAUTERS P. 1985: Bouwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 70.
  • Mondelinge informatie verkregen van H. De Smet.