Drie burgerhuizen

Tekst van Ensemble van vier burgerhuizen in second-empirestijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7395)

Enkelhuizen van drie traveeƫn en drie bouwlagen, van 1864 en 1865. Bepleisterde, beschilderde lijstgevels op sokkel van arduin. Markant paneelwerk, met typische vormgeving voor de nummers 68 en 70. Voorts de gebruikelijke schijnbossages, puilijsten, kordonvormende lekdrempels; nummer 70 met kenmerkend balkon voor de jaren circa 1860, nummer 72 met latere erker op wangvormige consoles met leeuwenkop.

Sobere gevelafsluiting, alleen nummer 72 met meer uitgewerkte stucwerkfries alternerend met gekoppelde consoles en tandlijst. Rondbogige en rechthoekige muuropeningen, voor nummer 70 met afgeronde bovenhoeken, deels omlopende geprofileerde omlijsting en sleutel met gestileerd floraal motief. Nummer 74 oorspronkelijk met zelfde decoratie als nummer 70, heden gecementeerd.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1864#649 en 1865#510.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita