Gesloten hoeve

Vrij grote en fraaie voormalige hoeve van het gesloten type, naar verluidt naar de oprichters voorheen zogenaamd "Hof Vandesande" (tot eind 19de eeuw bezit van de familie Vandesande). Vierkante aanleg minstens teruggaand tot laatste kwart 18de eeuw; nu geïsoleerd gelegen aan het einde van een zijweg naast de Molenbeek. Bakstenen hoevegebouwen onder snijdende pannen zadeldaken met idem nokhoogte, wellicht voornamelijk uit 18de eeuw en eerste helft 19de eeuw. Deels gekasseide rechthoekige binnenplaats, min of meer centrale vroegere mestvaalt. Rechthoekige toegangspoort en -deur voor de brede doorrit opgenomen midden in het voorste hoevegebouw (zuiden)

Ten noorden, boerenwoning van oorspronkelijk zes traveeën uit 18de eeuw, rechts later uitgebreid met tweede opkamer van twee traveeën (confer bouwnaad). Vlechtingen in linker zijpuntgevel met siertopanker. Erfgevel met typisch 18de-eeuwse muuropeningen in hun authentieke omlijstingen: per twee gegroepeerde hoge steekboogvensters in gewitte omlijstingen met gebogen druiplijst en op hardstenen onderdorpel; lage gedrukte korfbogige voordeur in omlijsting van gesinterde en rode baksteentjes met imposten, sleutel en druiplijst; voorafgegaan door brede deurstoep van drie treden. Achterdeur geaccentueerd door rechthoekige gewitte omlijsting. Driedelige huiskelder met tongewelven; bakoven in kelder met balklaag van uitbreiding ernaast, toegankelijk via buitenkeldertrap. Woninginterieur aangepast naar verluidt circa 1935.

Ten oosten, L-vormig bedrijfsgebouw aansluitend bij boerenwoning waarin van noord naar zuid schuur, schaapsstal, varkensstal, koeienstal. Twee rijen verluchtingsspleten, de meeste gedicht. Onregelmatige zandstenen blokken in plint en als hoekstenen van getoogde schaapsstaldeur. Hardstenen posten en latei voor deuren van koeienstal en varkensstal. Balklaag in schuur en varkensstal. Bijzonder merkwaardige overwelving in de koeienstallen: negen gedrukte koepelvormige bakstenen gewelven met bogen op vier hardstenen zuilen met dekplaat en op lisenen; twee monolieten met drie voederbakken.

Overwelfde bieten- en aardappelkelder in oosthoek van zuidvleugel naast korfbogige wagenpoort; paardenstallen in westdeel van zuidvleugel nog deels voorzien van bepleisterde bakstenen troggewelven tussen overhoekse houten liggers op moerbalken, sinds tweede helft 20ste eeuw verstevigd met steunen (baksteen en beton).

Westelijke erfzijde thans begrensd door ommuurde moestuin, voorheen door schuur (verdwenen sedert eind 19de eeuw).

Auteurs:  Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena