Directeurswoning

Tekst van Neoclassicistische directeurswoning met tuin (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73794)

Leegstaande directeurswoning van Heilig Hartklooster. Ommuurd vrijstaand herenhuis in aangelegde tuin met gekasseid pad, volgens gemeente- en kadasterarchief gebouwd in tweede helft 19de eeuw in opdracht van Gentse notaris J. Lammens.

Van de straat verwijderd onderkelderd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (geglazuurde pannen, nok parallel aan de straat) met klokje. Aan weerszij lagere aanbouwen, rechts keuken, links serre, onder aanleunende afgewolfde bedaking. Bepleisterde neoclassicistische lijstgevel met strakke symmetrische gevelopbouw. Fronton met oculus in vooruitspringend middenrisaliet, hoekpilasters en aflijnende daklijst. Rechthoekige vensters in een geriemde omlijsting op lekdrempels; bewaarde persiennes. Rechthoekige deur in een vlakke en smalle natuurstenen omlijsting op neuten en gestrekte kroonlijst; geometrische tracering van gesmeed ijzer in het bovenlicht, houtwerk uit tweede helft 19de eeuw.

Analoge maar onbepleisterde achtergevel; beraapte zijgevels.

Interieur met klassieke dubbelhuisplattegrond. Centrale gang met behouden marmeren tegels en sobere bordestrap uit tweede helft 19de eeuw - eerste kwart 20ste eeuw; salon met marmeren schouwmantel en kachel; voorts sterk aangepast interieur uit eerste kwart 20ste eeuw.

Auteurs:  Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena