Goederenstation Dokken Stapelplaats

Tekst van Station Antwerpen Dokken en Stapelplaatsen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7379)

"Goederenstation Dokken Stapelplaats" opgericht in 1873 cf. gevelsteen. Latere verbouwingen van de dragende constructie na de Tweede Wereldoorlog. Enkel de gevels zijn nog origineel.

Imposant vrijstaand gebouw begrensd door Noorderlaan aan noordzijde en Ellermanstraat aan zuidzijde; voorgevel van drieëntwintig traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, zijgevels van respectievelijk acht traveeën aan de Noorderlaan en drie traveeën aan de Ellermanstraat en aansluitendezeer lange haakse vleugel van zesentwintig traveeën en één bouwlaag, die vrijwel de volledige noordzijde van de Ellermanstraat inneemt.

Constructie van bak- en natuursteen op hoge sokkel met keldervensters. Sterk belijnende, doorgetrokken lekdrempels van de tweede bouwlaag; markante gekorniste gevelafsluiting met uitspringende lijsten en vlak fries. Brede ingangs- en hoekrisalieten afgetekend door zware geblokte pilasters; de centrale rondboogpoort in soortgelijke omlijsting. Rechthoekige vensters in omlopende omlijsting, op de begane grond met tralies, in de risalieten met uitwaaierende geblokte sluitsteen.

Vleugel aan Ellermanstraat met een bakstenen lijstgevel op breukstenen sokkel, per travee geritmeerd door lisenen. Segmentboogvormige muuropeningen in dito spaarvelden, ijzeren ramen.

• FIERENS J. 1977: Antwerpse stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910, Eindwerk NHIBS, Antwerpen, 80.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita