Woon- en winkelhuizen in eenheidsbebouwing

Tekst van Neoclassicistische bebouwing Nassauplein (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7372)

Eenheidsbebouwing van woon- en winkelhuizen van drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat), uit de eerste helft van de 19de eeuw (zie plan Losson van 1846). De bewaarde rooilijn met brede afgeschuinde hoek en uitspringend aanpalend pand aan noordzijde, eveneens bewaard aan de overzijde van de straat, herinnert aan de vormgeving van het voormalige Nassauplein. Oorspronkelijk bepleisterde, beschilderde lijstgevels, met empire-inslag. Begane grond met hoge rondboogvormige muuropeningen met geprofileerde archivolt, alternerend met hoge, rechthoekige doorbrekingen met ingeschreven winkelpui en bovenlicht. Markerende puilijst en kordonvormende lekdrempels van de tweede bouwlaag. Bovenbouw met verkleinende ordonnantie: rechthoekige en vrijwel vierkante vensters in geriemde omlijsting, op de hoofdverdieping met smalle smeedijzeren leuning. Originele roedeverdeling. Gevelafsluiting met eenvoudige houten kroonlijst. Nummers 10-11 van de Sint-Laureiskaai inmiddels in afbraak, nummer 12 gesloopt, nummer 13 vernieuwd, nummers 44-46-48 van de Nassaustraat gedecapeerd. Bewaard arduinen straatnaambordje met opschrift "Nassauplein - Place Nassau".

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita