Stedelijk Instituut Sierkunsten en Ambachten

Scholengroep met hoofdgevel aan de Napelsstraat, noordelijke zijgevels aan Cadixstraat en zuidelijke zijgevels aan Rigastraat: naar ontwerp van E. Van Averbeke, opgetrokken tussen 1919 en 1925; hoofdgebouw aan Napelsstraat, oorspronkelijk met kindertuin, flankerende identieke zijvleugels en hoekgebouwen oorspronkelijk met meisjes- (aan Rigastraat) en jongensschool (aan Cadixstraat), een aansluitende speelplaats, afgesloten met bakstenen muur aan weerszij en een langgerekt achtergebouw parallel aan het voorgebouw.

Symmetrisch opgebouwd voorgebouw bestaande uit een centrale vleugel van negen traveeën en één bouwlaag met verhoogde middenpartij, flankerende vleugels van vijf traveeën en twee bouwlagen met hoger opgaande zijtravee en hoekgebouwen van tweemaal drie traveeën met verhoogde afgeronde hoek en drie bouwlagen; schilddaken bekleed met bitumen - oorspronkelijk pannen -, voorzien van dakkapellen en typische schoorstenen.

Baksteenbouw op hoge breukstenen sokkel. De lijstgevels met verschillende kroonlijsthoogten onderbroken door de met topgevel verhoogde traptravee als overgang van twee naar drie niveau's en de topvormig verhoogde hoektravee. Verticaal ritmerende lisenen en markerende topstukken van natuursteen. Rechthoekige vensters onder doorlopende betonbalken die heden bepleisterd zijn; onderdorpels van natuursteen. De centrale inkom en afgeronde hoektravee telkens met brede luifel boven de deur.

• AERTS W., Emiel Van Averbeke (1876-1946). Stadshoofdbouwmeester. Zijn bijdrage tot de moderne bouwkunst te Antwerpen , onuitgegeven licentiaatsverhandeling R.U.G., 1977, 146-148.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita