Samenvoeging van twee huizen

Tekst van Burgerhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73431)

Thans één geheel door samenvoeging van twee huizen (Atlas van de Buurtwegen, 1845) in Maasstijl (in- en uitgezwenkte aandaken), “Den Spiegel” (rechterdeel), voor het eerst vermeld in 1661, en “Den Bonten Os”, voor het eerst vermeld in 1755. Volgens M. Boonen was het linkergedeelte van nummer 49 De Kerck, waarvan de gevelsteen met voorstelling van de oude Sint-Catharinakerk, bewaard wordt in het stedelijk museum. De Spiegel werd in de 19de eeuw Aux Frères van Eyck genoemd.

Breedhuis van zeven traveeën en vier bouwlagen onder twee steile zadeldaken (kunstleien) met dakvenster. Kern uit de tweede helft van de 17de eeuw doch huidig neoclassicistisch uitzicht uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met lijstgevel op gewijzigde benedenverdieping. Houten kroonlijst op modillons, met bepleisterd panelenfries. Rechthoekige vensters (strek) met kordon vormende, kalkstenen lekdrempels; oorspronkelijk houtwerk.

  • BOONEN M., Iets meer over toponiemen, (De Maaseikenaar, 1, (4), 1970, p. 60, 78).
  • DANIELS G. & SANGERS W., De Markt van Maaseik, Maaseik, 1972

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/73431 (geraadpleegd op ).