Eenheidsbebouwing van drie burgerhuizen

Tekst van Ensemble van drie burgerhuizen in art-nouveaustijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7343)

Eenheidsbebouwing van drie enkelhuizen in art-nouveaustijl, in 1901 gebouwd als "weelderige huurhuizen" naar ontwerp van E. Van Averbeke van einde 1900. Organisch geheel van drie bouwlagen met breder, uitspringend en hoger middenhuis tussen identieke, in spiegelbeeld gebouwde nummers 102 en 106, leien zadeldaken met dakvensters. Lijstgevels van gele baksteen met onregelmatige traveeƫnindeling; functioneel en decoratief gebruik van contrasterende materialen: natuursteen voor plint, consoles, aanzetstenen en omlijstingen; hout voor kroonlijsten, deuren, roeden en ijzer voor balkons, keldervensters en lateien. Gebogen houten kroonlijsten tussen hoger opgaande lisenen met topstukken. Benadrukte bel-etage met centrale erker en brede rondboogvensters met kleine balkons waarvan smeedijzerwerk harmonieert met typische gevelversiering, onder meer beschilderde borstwering van erker met cirkel- en spiraalvormige motieven; soortgelijk smeedwerk voor keldervensters, laatstgenoemde samen met venster van gelijkvloerse verdieping telkens gevat in verdiept muurvlak. Speelse wisselwerking door rechthoekige en rondboogvormige muuropeningen en door gebruik van materiaal, namelijk houten roedeverdeling, smeedijzerwerk en ijzeren lateien. Vensters van bovenverdieping met sierlijk gebogen dorpels. Rechthoekige, lichtjes versmallende, deuren in hardstenen omlijsting met lineaire art-nouveaumotieven, aansluitend smal rechthoekig (nummer 104) of breder rondboogvormig (nummers 102 en 106) bovenlicht. Bewerkte houten deuren, op nummer 104 met fraai smeedijzerwerk.

Interieur met klassieke indeling en tamelijk sobere decoratie gezien het bouwprogramma (huurhuizen).

• AERTS W. 1977: Emiel Van Averbeke (1876-1946). Stadshoofdbouwmeester. Zijn bijdrage tot de moderne bouwkunst te Antwerpen , onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 24-27 en 113-115.
  • VELDEMAN M. 1986: Art Nouveau-architectuur in Groot-Antwerpen, Gazet van Antwerpen, 29 augustus, 24 en 3 oktober, 26.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita