Brouwerij De Koninck

"Brouwerij De Koninck" gelegen op de hoek met de Boomgaardstraat, laatstgenoemde grensstraat tussen Antwerpen en Berchem.

Oorspronkelijke afspanning "De Plaisante Hof" in 1827 gekocht door familie De Koninck, in 1833 definitieve vestiging van brouwerij "De Hand", naamgeving in verband met grenspaal met "Antwerpse hand" (zie huidig embleem van brouwerij).

Woonhuis met aansluitende brouwerijgebouwen uit de tweede helft van de 19de en de 20ste eeuw, ingeplant tussen Boomgaardstraat en Haringrodestraat, oudste gebouwen rond een gekasseide binnenplaats aan de Boomgaardstraat.

Dubbelhuis van vijf en drie traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde neoclassicistische lijstgevels met kordonvormende lekdrempels op bovenverdieping, eenvoudige gevelbeëindiging. Rechthoekige vensters, beluikt en enkele betralied op gelijkvloerse verdieping, met afgeronde bovenhoeken en in geriemde omlijsting met oren op bovenverdieping. Rechthoekige deur in bandomlijsting.

In de Boomgaardstraat aansluitende, ten opzichte van rooilijn uitspringende, 19de-eeuwse brouwerijgebouwen rondom gekasseide binnenplaats. Verankerde en beschilderde (straatzijde) baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen bedaking (Vlaamse pannen, nok parallel of loodrecht op de Boomgaardstraat). Diverse muuropeningen: rechthoekig, segment- en rondboogvormig. Bewaarde overluifelde houten laadluiken. Voorts recentere en hogere gebouwen.

• BAETENS R. 1984: Bierbrouwerijen en stokerijen, in BAETENS R. e.a., Industriële revoluties in de provincie Antwerpen, Antwerpen, 110.
  • HULSELMANS W. 1983: Alleen het "bolleke" bleef overeind op de Antwerpse brouwersmarkt. Brouwerij De Koninck bestaat 150 jaar, Gazet van Antwerpen 7 april, 19.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita