Herenhuis

Tekst van Herenhuis in eclectische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7313)

Enkelhuis van vier traveeƫn en drie bouwlagen in neoclassicistische stijl, in cartouche gedateerd "1891". Lijstgevel met geblokt natuurstenen parement op gelijkvloerse verdieping, bovenverdieping bepleisterd en beschilderd met aflijnende geblokte pilasters. Horizontaal accent door middenrisaliet met balkon en lisenen met composietkapiteel, verder verdiepingen verticaal gemarkeerd door puilijst, doorlopende lekdrempels en balusters, klassiek hoofdgestel met trigliefen (tweede bouwlaag), gelede architraaf en panelenfries onder kroonlijst op modillons. Rijke decoratie met stucwerk, onder meer cartouches, diamantkoppen en rankwerk. Balkon op zware consoles met balustrade en links en rechts gevleugelde leeuwen. Rechthoekige vensters waarvan penanten uitgewerkt als zuiltjes. Rechthoekige deur met middenkalf en bovenlicht.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita