Kasteeldomein Edelhof met dienstgebouwen

Herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, met een ongelijk aantal traveeën in vóór- en achtergevel (negen en zes) en twee bouwlagen onder wolfsdak (kunstleien). In 1846 (Atlas van de Buurtwegen) bevond er zich reeds een gebouw op deze plaats, doch dit had een andere vorm. Bij de bouw van het huidige gebouw werd gebruik gemaakt van een grote hoeveelheid oud materiaal (midden 18de eeuw), mogelijk afkomstig van de afbraak van één van de vleugels van de abdij.

Witgekalkt bakstenen gebouw, de lijstgevels voorzien van houten kroonlijsten op klossen. De westelijke zijde wordt geaccentueerd door de risalieten in de noordelijke en de zuidelijke gevel, en de westelijke zijgevel die als façade is geordonneerd. De noordelijke gevel, die naar het park was gericht heeft een minder uitspringend risaliet in de derde travee, waar zich de ingang bevindt, voorzien van een vrij diep portaal, het rechthoekige balkon erboven gedragen door twee zuilen.

De muuropeningen zijn van hergebruikt kalkstenen materiaal in Lodewijk XV-stijl (1750-1760): getoogde vensters in een rechthoekige omlijsting met sluitsteen; sponningbeloop en duimen op de eerste bouwlaag; de getoogde deur in de zuidelijke gevel in een fraai geprofileerde, rechthoekige omlijsting met neuten, druiplijst en sluitsteen in de vorm van een rocaillemotief, de rechthoekige deur in de westelijke zijgevel in een vlakke kalkstenen omlijsting, met rococo-houtwerk (paneelomlijsting en bovenlicht).

Ten westen van het huis bevinden zich de dienstgebouwen (stallen en koetshuizen), gegroepeerd rondom een trapezoïdaal erf, onbebouwd aan de naar het kasteel gerichte oostzijde, doch hier gedeeltelijk door een muur afgesloten. Bakstenen gebouwen uit eind 19de eeuw, onder schild- en zadeldaken (golfplaten). Getoogde muuropeningen, de deuren van baksteen met hardstenen posten en geprofileerde bakstenen druiplijst, de poorten in een hardstenen omlijsting met sluitsteen. In het midden van de westvleugel, die hier geopend is, staat een haaks dienstgebouw (poortgebouw?), buiten het eigenlijke erf, met zijn westelijke, smalle gevel aan de Waterstraat grenzend, en in de oostelijke en westelijke gevel van een poort voorzien. In een recente periode werd dwars door dit gebouw een voetgangersdoorgang gemaakt om plaats te maken voor het voetpad van de Waterstraat. Het gebouw draagt een windvaan met de initialen L M.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda