SILO 7, schoolgebouw en onderwijzerswoning

Tekst van Lagere Jongensschool 7 en Lagere Meisjesschool 5 met onderwijzerswoning en turnzaal (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7282)

SILO 7. Schoolgebouw in neoclassicistische stijl, uit het derde kwart van de 19de eeuw, en aansluitende onderwijzerswoning (nummer 147) van 1863-64 naar ontwerp van P. Dens (zie gedenkplaten in gangen).

Bakstenen constructie van acht traveeën en één (laatste travee) en twee verdiepingen onder zadeldak. Middenrisaliet met puntgevel en bekronend dakruitertje, laatste travee eveneens met puntgevel en topstuk. Ritmerende lisenen; rondboogvensters en deuren in bandomlijsting, laatstgenoemde in midden- en laatste travee bepleisterd en beschilderd.

Gelijkaardige achtergevel. Oorspronkelijke turnzaal met opengewerkte houten dakspanten.

Onderwijzerswoning van vijf traveeën en twee bouwlagen. Bakstenen lijstgevel met brede puilijst op arduinen plint, licht uitspringende bepleisterde en beschilderde uiterste traveeën met imitatievoegen op begane grond; eveneens bepleisterd en beschilderd fries. Rondbogige en rechthoekige vensters, eerstgenoemde op begane grond onder doorlopend kordon.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita