Heropgebouwd herenhuis

Heropgebouwd herenhuis, in 1921 ontworpen door architect (A.?) Stevens met twee bouwlagen en vier traveeën onder mansardedak en een garage in de tuin.

Het pand markeert door zijn elegante Lodewijk XV-geïnspireerde vormgeving. Een lijstgevel volledig bekleed met natuursteen boven een hardstenen plint, met decoratief omlijste getoogde en rondbogige vensters binnen een lijnenspel van cordons en pilasters en beëindiging door een kroonlijst met modillons en een attiek met balustrade. Meest opvallend is het rijk uitgewerkte poortrisaliet, belijnd door imitatiebanden en verhoogd door een oeil-de-boeufvormige bekroning, met boven de breed omlijste rondboogpoort een met maskerkop versierde sluitsteen die fungeert als console voor het aansluitende gebogen balkon van het deurvenster. Bijzonder markant is verder de sierlijke detaillering van het houtwerk in het bovenlicht van de koetspoort en van het smeedijzerwerk van de balkons.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79956 (bouwvergunning 20.12.1921).

Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie