Art-deco herenhuis

Tekst van Herenhuis Vander Elst (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72739)

Art-decopand dat als vrij ruime herenwoning volgens de bouwvergunning van 1922 door architect R. Noteris (Brussel) werd ontworpen.

Gebouwd met souterrain, garage en twee bouwlagen onder mansardedak en een dubbelhuisopstand met ongelijke travee-indeling. Opvallend gevelfront in een combinatie van geelbruine baksteen en witte natuursteen, met een karakteristieke lijnvoering door de driezijdig uitgebouwde erkers en brede centrale loggia, een speelse variatie in de rechthoekige muuropeningen van de benedenbouw, toepassing van typerende geometrische patronen en gestileerde motieven op de borstweringen, aan de dagkanten van vensters, garage, rondbogige inkom en in het hout- en ijzerwerk van dakvensters en dieperliggende deur, en tenslotte met nog behouden kozijnen en vlaggenmasten.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 82040 (bouwvergunning 18.12.1922).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis Vander Elst [online], https://id.erfgoed.net/teksten/72739 (geraadpleegd op ).