Beeldbepalende herenwoning

Tekst van Architectenwoning Bosmans (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72710)

Beeldbepalende herenwoning waarvoor de bouwvergunning dateert van 1868. Enkelhuisopstand en drie bouwlagen + souterrain en vier traveeën onder zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel valt op in het straatbeeld door zijn verzorgd en rijk geornamenteerd voorkomen met second-empire-inslag. Opbouw met verkleinende ordonnantie en horizontale registerindeling, en een geaccentueerde brede poorttravee in risaliet. Geboste begane grond met verdiepte getoogde vensters boven een hardstenen sokkelvormende onderbouw. Door pilasters gelede bovenbouw met omlijste, opeenvolgend rechthoekige en getoogde vensters met doorgetrokken lekdrempels. Boven de rondboogpoort in geprofileerde omlijsting markeren balkons de deurvensters. De rijke behandeling van de gevel uit zich in het typerende decor met panelen en bloemfriezen, rozetten en ingekerfde versieringen, palmet- en liervormige detailleringen in respectievelijk het ajour van de leuningen op de bel-etage en het gietijzerwerk van het bovenste balkon, verder nog in de verschillend en rijk bewerkte sluitstenen en voluutconsoles.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 14426 (bouwverguuning 04.05.1868).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Architectenwoning Bosmans [online], https://id.erfgoed.net/teksten/72710 (geraadpleegd op ).