Ruim burgerhuis

Tekst van Woning Donckers ontworpen door J.H. Leroy (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72701)

Ruim burgerhuis met enkelhuisopstand, drie bouwlagen en ongelijke travee-indeling, in de topconstructie gedateerd 1931 en op de begane grond gesigneerd "L'ARCHITECTE - JH LEROY". Opvallend gevelfront met een expressief gebruik van materialen - geelbruine baksteen, witte natuursteen en blauwe hardsteen, in combinatie met smeedijzerwerk - die effectvol verwerkt werden met toepassing van geometrische metselverbanden, gegroefde velden op de borstweringen en decorelementen en detailleringen die aanleunen bij de art deco. In opbouw vertoont het pand een langgerekte begane grond met brede korfboogvensters en -poort en een verticaal opgedeelde bovenbouw met representatief gedeelte in risaliet, benadrukt door een driezijdige erker en een gestileerd decor, en een korfbogig verbonden vensterpartij rechts. Markant zijn verder het decoratief uitgevoerde ijzerwerk van de balkons, poort en ruitvormige roosters, naast het nog behouden origineel schrijnwerk.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 91767 (bouwvergunning 11.09.1931).

Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie