Wederopbouwpand

Tekst van Woning Delsart (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72693)

Ontworpen door architect G. Decock en in de top 1915 gedateerd, onderscheidt dit wederopbouwpand zich door het verzorgde eclectische gevelconcept dat barokke en classicistische elementen combineert, zie de symmetrische compositie, waarin de bredere middentravee met drielichten verhoogd is door een geleed dakvenster met volutenflankering en extra benadrukt wordt door een gebogen balusterbalkon. Verder ook de detaillering - onder meer de omlijstingen met pilasters en entablementen, de borstweringen met spiegels en lamberkijnen - en de klassieke gevelaflijning en oeils-de-boeuf. Nog behouden decoratief schrijnwerk; de begane grond met winkelpui en privé-ingang links werd inmiddels gemoderniseerd.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 76582 (bouwvergunning 15.06.1915).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning Delsart [online], https://id.erfgoed.net/teksten/72693 (geraadpleegd op ).