Hoekpand en kantoorcomplex

Tekst van Banque Hypothécaire et Immobilière d'Anvers (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7263)

Vestiging van spaarkas en hypotheekbureau samengesteld uit een neoclassicistisch hoekpand uit het laatste kwart van de 19de eeuw en een imposant kantoorcomplex in neo-Lodewijk XVI-stijl van circa 1920.

Hoekpand (Frankrijklei) van vier bij vier traveeën en drie bouwlagen onder afgeknot schilddak. Natuurstenen lijstgevels met geblokte begane grond, brede puilijst, doorlopende lekdrempels en kordons. Lichte middenrisalieten met balkons op zware consoles en vensters in entablementomlijstingen, balkonvensters onder gebogen frontons. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting.

Aansluitend pand van zeven traveeën en vijf of zeven (hoger opgaande middenpartij) bouwlagen. Baksteenbouw met overvloedig gebruik van natuursteen. Zeer hoge eerste bouwlaag onder brede puilijst. Rechthoekige vensters. Hogere middentravee met zware gevelbekroning. Lagere zijrisalieten met rondboogpoorten.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita