Twee herenhuizen

Tekst van Herenhuis in eclectische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7255)

Nummers 10-12: samenstel van twee herenhuizen met voortuinen afgesloten door ijzeren hek tussen natuurstenen pijlers. Enkelhuizen van vier en drie traveeƫn en drie bouwlagen in sobere neo-Lodewijk XVI-stijl, uit begin 20ste eeuw. Lijstgevels van witte baksteen met verwerking van natuursteen voor constructieve en decoratieve elementen, onder meer geblokte parementen van gelijkvloerse verdieping, kordons, banden en identieke omlijstingen, balkon en balusters van nummer 10 en gesculpteerde panelen van nummer 12. Per verdieping identieke vensteromlijstingen: bel-etages met rechthoekige vensters in entablementomlijstingen met gegolfde meander, tweede verdieping met rondboog- en rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met deels omlopend festoen.

Nummer 10: licht middenrisaliet afgesloten door gebogen fronton, gemarkeerd door balkon op zware consoles en lisenen (tweede verdieping); zijvensters van bel-etage met balusters en bekronend driehoekig fronton. Gelijkvloerse verdieping met rondboogvormige muuropeningen, onder meer brede poort in geprofileerde omlijsting met gesculpteerde sleutel.

Nummer 12: markant zijrisaliet (rechts) met doorlopend verdiept muurvlak, erker en balkonleuning op bovenverdieping. Rechthoekige vensters en deur op begane grond.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita