Neoclassicistisch hoekhuis

Voormalig "Hotel de Caters", imposant neoclassicistisch hoekhuis met Frankrijklei, opklimmend tot het einde van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels van vijf en drie traveeën en drie bouwlagen onder afgeknot schilddak; aansluitende lage travee met koetspoort en tuin met vroeger koetshuis van gele baksteen.

Hoge arduinen sokkel met rechthoekige keldervensters, geblokte begane grond. Verticaal accent door lisenen en lichte risalieten, horizontale ritmering door gekorniste puilijst, doorlopende lekdrempels en balusters voor de vensters; klassieke gevelbeëindiging met gelede architraaf, deels blind en deels geornamenteerd (risalieten) fries onder houten kroonlijst met tandlijst op klossen. Risalieten gemarkeerd door balkons met balustrades en rijke versiering; balkonvensters op bel-etage tussen gekoppelde composietzuilen onder hoofdgestel met balustrade tussen postamenten met zware topvazen. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met sierlijke sleutel.

Bewaard interieur met monumentale trapzaal, salons van bel-etage ingericht tot receptieruimte en directiekamers.

• DE TROETSEL J., 100-jarige schoonheid krijgt nieuwe luister, in De Antwerpse woongids, 25-26 september 1982, p. 2/17.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita