Hoekhuis met Rubenslei

Hoekhuis (Rubenslei) met aansluitende tuin aan Louiza-Marialei. Herenhuis in neorenaissancestijl naar ontwerp van J.B. Vereecken en zoon (opschrift), van circa 1900. Natuurstenen lijstgevel met brede gebogen hoektravee en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien) met rijk omlijste dakvensters bekroond met gebogen frontons. Arduinen, deels geblokte plint, geblokte begane grond, doorlopende lekdrempels en kordons; klassieke gevelbeƫindiging met gelede architraaf, blind fries en houten kroonlijst met tandlijst op klossen, bekronende borstwering met rechts rechthoekige mezzaninovenstertjes. Gebogen hoektravee benadrukt door balkon met balustrade en rijk uitgewerkte omlijsting van balkon- en dakvenster. Aansluitende travee rechts afgelijnd door composietpilasters, lage rechthoekige venstertjes met brede lekdrempel op voluutconsoles waartussen vegetaal decor. Voorts gekoppelde rechthoekige vensters, op begane grond met deelzuilen, op bovenverdieping met balusters en entablementomlijstingen met neorenaissancedecor: diamantkoppen, wortelmotieven, bustes, hermen (balkonvenster) en driehoekige frontons. In laatste travee rechthoekige deur met bovenlicht in bewerkte omlijsting onder gebroken, gebogen fronton op gegroefde consoles. Verspringende tuingevel met rondboogdeuren (of vensters) in geprofileerde omlijsting, bovenverdieping met sierlijke houten erker op ijzeren steunen. Nagenoeg blinde tuinmuur met bekronend hek en rechthoekige poort. Tuin met sierlijke ijzeren pergola tegen blinde zijgevel van nummer 6.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita