Vrije Technische Scholen

Tekst van Werkmanswelzijn, later Technicum (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7236)

Vrije Technische Scholen (VTS) Technicum, in de volksmond 'de Londenstraat', school in 1909 opgericht in de gebouwen van het "Werkmanswelzijn" van de Broeders van de Arbeid van 1898.

Neogotisch gebouw van baksteen met verspringende gevellijn. Symmetrische straatgevel met centraal lager poortgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen met hogere middentravee met puntgeveltje; links en rechts hiervan telkens twee vleugels van respectievelijk drie en twee traveeën en vier bouwlagen onder leien zadeldaken (nok loodrecht op de straat), uiterste vleugels uitspringend en gemarkeerd door polygonale hoektoren onder leien spits. Puntgevels met Brugse travee en afsluitende spitsboog met neogotisch maaswerk.

Rechthoekige vensters met tussenstijlen en brede korfboogdeuren. Aan straat: ijzeren hek tussen hardstenen pijlers.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita