Keijersmolen

Stenen, conische windmolen; een beltmolen van het bovenkruiertype. In 1869 gebouwd door Jan Keyers; de molen bleef steeds eigendom van de familie Keyers. De molen maalde tot de Tweede Wereldoorlog uitsluitend op wind. Circa 1900 wordt hij voor de eerste maal gerestaureerd: de oorspronkelijke houten roeden en de houten askop worden vervangen door ijzeren. Gerestaureerd in 1968-69. Bepleisterd en witgekalkt bakstenen gebouw van drie bouwlagen onder een houten kap.

Rondboogvensters en deur. In de belt een getoogde poort met natuurstenen sluitsteen met opschrift: J K/ MCVE/ 1869 (Jan Keyers en Maria Catharina Van Eygen). Het molenwerk bleef volledig behouden, en de molen is nog in bedrijf.

• S.N. 1981: Ken je gemeente... Kinrooi, (Kinrooi), 18-19.
  • VAN DOORSLAER B. 1996: Met de stroom mee of tegen de wind in? Molens in Limburg, Borgloon, 19-20.
  • VERMEULEN A 1985: Industrieel erfgoed van Molenbeersel, Hasselt, 9-20.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda