Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl

Tekst van Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl, architectenwoning Jules Hofman (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7207)

Eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl naar ontwerp van J. Hofman, van 1893. Drie enkelhuizen waarvan nummers 67 en 71 identiek, doch in spiegelbeeld, met drie traveeën en drie bouwlagen; hoger opgaande nummer 69 met twee traveeën en vier bouwlagen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met imitatievoegen en doorlopende lekdrempels en kordons. Nummer 69 met kroonlijst op uitgelengde consoles; nummers 67 en 71 beëindigd met gelede architraaf en geornamenteerd fries. Laatstgenoemde op bovenverdieping afgelijnd door pilasters met composietkapitelen, hoofdverdieping met rechthoekige vensters en centraal balkon, deurvenster in entablementomlijsting; voorts rondboogvensters onder omlopende waterlijst, op bovenverdieping doorlopend en gekoppeld met deelzuiltjes. Nummer 69 met rechthoekige muuropeningen, op hoofdverdieping in entablementomlijsting onder driehoekig fronton. Verbouwde begane grond met recente garagepoort.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1893, Modern Archief 20.284, dossier 494.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede , onuitgegeven licentiaatsverhandeling R.U.G., 26.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita