Albers Creameries Limited

Woonhuis en fabriek in art nouveau, in 1905 gebouwd als margarinefabriek zogenaamd "Albers Creameries" met magazijn, paardenstal, burelen en woning naar ontwerp van D. Rosseels en J. Coninck Westenberg, sinds 1937 zogenaamd "Confiserie Roodthooft".

Witte bakstenen lijst- en puntgevel van totaal zes traveeën en twee bouwlagen onder plat dak en pannen zadeldak (nok loodrecht op straat); natuurstenen pui onder ijzeren balk, natuurstenen banden, lekdrempels en gevelbekroning, sierankers. Markante gebogen deurtravee die overgang vormt tussen lijst- en puntgevels.

Sierlijke decoratie met gestileerde bloem- en palmetmotieven (gevelbeëindiging). Rechthoekige en getoogde vensters, rondboogvenster in top. Rechthoekige poort naar de fabriek.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1905#158 en 1905#1101.
  • M.V. 1986: De Mokatines smaken nog altijd even lekker, Gazet van Antwerpen 4 december, 24.
  • VAN HOVE B. 1978: De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 63.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita