Ensemble burgerhuizen in eclectische stijl

Tekst van Ensemble burgerhuizen in eclectische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7154)

Eenheidsbebouwing van burgerhuizen in spiegelbeeld (nummers 262-268) en gelijkaardig, aansluitend burgerhuis (nummer 270) in eclectische stijl, van circa 1900. Rijk uitgewerkte bak- en natuurstenen lijstgevels met verhoogde begane grond en hoge sokkels; zware lijsten, banden, kordons en balkons met balusters en siervazen op bewerkte consoles; klassieke gevelbeƫindiging met gelede architraaf, panelenfries en gekorniste kroonlijst met tandlijst op modillons. Verticale accenten door lisenen en driekwartzuilen als penanten.

Nummers 262-268: rechthoekige of gekoppelde rondboogvensters in geriemde omlijstingen. Rechthoekige deuren in entablement onder driehoekig (nummers 264-266) of gebroken, gebogen fronton (nummers 262 en 268).

Nummer 270 met rechthoekige muuropeningen, in rechter deurtravee en op begane grond in geriemde omlijsting met diamantkoppen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita