Stedelijke Middelbare voor Meisjesschool

Tekst van Middelbare School voor Meisjes (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7141)

Voormalige Stedelijke Middelbare Meisjesschool (confer opschrift puilijst), in neorenaissancestijl van 1880-1882 naar ontwerp van stadsarchitect Pieter Dens, linker vleugel in 1900-1904 verhoogd met een verdieping. In U-vorm geplaatste vleugels rondom een rechthhoekige binnenkoer met een rechthoekige turnzaal aan de zuidzijde.

Straatgevel van dertien traveeën en twee bouwlagen, hoger opgaande middenpartij van drie traveën en drie bouwlagen onder schilddak (zink) met dakvenster onder driehoekig fronton. Tweede en voorlaatste travee eveneens verhoogd met dakvenster onder pseudo-fronton. Voorts bakstenen lijstgevel op arduinen sokkel, gebruik van natuursteen voor lijsten, doorlopende lekdrempels en verticaal ritmerende lisenen met sierankers, bloemenfriezen en fries met paneeltjes en trigliefen. Rijker uitgewerkt en met neorenaissancemotieven versierd middenrisaliet, gemarkeerd door pilasters en gekoppelde Dorische en Ionische driekwartzuilen, stadswapen in top. Rondboog- en segmentboogvensters in bandomlijsting, eerstgenoemde gekoppeld in het middenrisaliet. Rondboogpoort met geprofileerde archivolt en voluutsleutel, en geornamenteerde boogzwikken.

Rechthoekige binnenplaats met op gevelsteen inscriptie: "P. Dens/ stadsbouwmeester/ 1881"; recent aangelegd tuintje. Omringende bak- en natuurstenen lijstgevels gemarkeerd door risalietvormende driehoekig verhoogde traveeën, omlopende kordons. Segmentboogvensters in vlakke omlijsting, evenals de beglaasde houten (vleugel)deuren met originele roedeverdeling.

Voormalige turnzaal in zelfde stijl; rechthoekige muuropeningen. Interieur met bewaarde houten dakspanten en muurkasten.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita