Voormalig gemeentehuis en jongensschool

Tekst van Gemeentehuis van Lanklaar en jongensschool (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71406)

Voormalig gemeentehuis en jongensschool, thans woonhuis, gemeentezaal en gemeentelijke bibliotheek. Gebouwd in 1865 en als school in gebruik tot 1957. De onderwijzerswoning annex gemeentehuis is een diephuis van drie + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op hardstenen plint. Middenrisaliet, lisenen en baksteendecoratie. Rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel. Rechthoekige deur in hardstenen omlijsting.

De oorspronkelijke klaslokalen zijn aangebouwd in het verlengde tegen de achtergevel en tellen drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Baksteenlisenen en vensters als hoger. In het interbellum werden in het verlengde nieuwe klaslokalen aangebouwd, zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bakstenen gebouw, voorzien van rechthoekige vensters met betonnen lateien en hardstenen lekdrempels, en een rondboogdeur met een oculus als bovenlicht.

• Wandelen in Dilsen-Stokkem, uitgave van het Stadsbestuur Dilsen-Stokkem.
  • DREESEN M. - DREESEN J., Lanklaar, schoonste hoekje van Limburg, Lanklaar, 1978, p. 62.