Vanbutseles molen

Stenen stellingmolen opgericht tussen 1848 en 1851 door Richard Vanbutsele. Datering "1851" (zwarte schildering) op de romp. De molen vervangt een houten staakmolen op een motte. Het binnenwerk van de oude staakmolen werd ten dele opnieuw aangewend. De molen bleef in bedrijf tot 1947, waarna hij in verval raakte. Het naastgelegen molenaarshuis met schuur en hoeve werden nadien afgebroken. Aangekocht van Agnes Vanbutsele door de gemeente Wevelgem op 27 augustus 1975. Eerste restauratie in 1978. De molen werd opnieuw maalvaardig gemaakt onder leiding van architect G. Allegaert (Wevelgem) en voorzag de molen onder meer van nieuw kruiwerk, een nieuw wiekenkruis (vlucht 23,5 m) en een nieuwe gaanderij. In 1989 zorgde een defect aan het zetelkruiwerk ervoor dat de molen opnieuw moest worden gerestaureerd. Tweede restauratie aangevat in 1995 met integrale vervanging van de kapzetel en vervangen van metselwerk in de molenkuip. Officiële inhuldiging op 14 september 1997.

Witgeschilderde bakstenen stellingmolen met eikenhouten gaanderij van waarop de molen gezeild en gekruid wordt. Rondboogvormige benedeningang, typerende segmentboogvensters, twee rondboogvormige toegangen naar de stelling. Gebroken kap met wolfsdak, bedekt met eikenhouten leien. Op de eerste zolder maalzolder met haverpletter. Daarboven twee zolders: steenzolder en luizolder. Bewaarde vangbalk met opschrift "PETRVS JOSEPH VAN/ MOORTELE 1763", op een klauwijzer de letters "H D C" en "1802".

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archiefnummer W/00704.
  • DEVLIEGHER L. 1984: De Molens in West-Vlaanderen, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 9, Tielt-Weesp, 408-411.
  • VANHOUTTE H. 1995: Restauratie Vanbutseles molen, Vinkestraat, Wevelgem, Werkgroep West-Vlaamse Molens vzw 11.2, 72-77.
  • VANHOUTTE H. 1997: Vanbutseles molen te Wevelgem opnieuw in werking, Werkgroep West-Vlaamse Molens vzw 13.4, 170-177.
  • VANHOUTTE H. 1997: Vanbutseles Molen te Wevelgem opnieuw actief, Molenecho’s 25.4, 183-190.

Auteurs:  De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie