De Gulden Spoor

De Gulden Spoor(zie opschrift), enkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl onder leien zadeldak (nok loodrecht op de straat), naar ontwerp van Jos Bascourt (1862-1927)(inscriptie), van 1906 (zie B. Vanhove).

Bakstenen diephuis van twee traveeën en drie verdiepingen + trapgevel met acht traveeën en overhoekse fioelen. Gebruik van zandsteen voor de sokkel, fries met omkranste schildjes onder geprofileerd kordon, lekdrempels, stijlen en doorlopende banden. Sierankers. Kruis- en bolkozijnen met geprofileerde dorpels en stijlen. Begane grond met groot, betralied kruiskozijn waarvan vierdelig bovenvenster voorzien van glas in lood. Geprofileerde korfboogdeur onder banderol met huisnaaam. Opvallende geveldecoratie naar ontwerp van J. Weyns: "Vlaamse" ridder met zwaard en gulden spoor op hoge versierde, overhoekse sokkel, voorts ruitvormig paneeltje eveneens met afbeelding van een gulden spoor.

• DE LATTIN A., Beroemde medeburgers, Antwerpen-Amsterdam, 1979, p.105.
  • L'Emulation, 1909, Platen 68-69.
  • VANHOVE B., De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 1978, p. 34, 49.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita