Voormalige stoombierbrouwerij Sint-Jozef

Tekst van Stoombierbrouwerij Sint-Jozef (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/71142)

Voormalige stoombierbrouwerij, in bedrijf tot eind jaren 1920; de laatste brouwer was Arthur Borgerhoff, die er de “Mosa Worth” brouwde. Thans V.V.V.-kantoor, die dienstgebouwen werkplaatsen van de Gemeentelijke Dienst der Werken. De kern dateert uit de 18de eeuw: reeds op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een complex van verscheidene gebouwen. In de Atlas van de Buurtwegen (1846) weergegeven als een ruim, gesloten geheel. Hiervan bleef alleen het oostgedeelte bewaard. Woonhuis aan straatzijde: breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met gietijzeren vorstkam. Bakstenen gebouw op gecementeerde plint. Houten kroonlijst op consoles (tweede helft 19de eeuw). Jaartal door middel van muurankers [.]77(?)[.] en initialen M K. De ordonnantie dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw: getoogde muuropeningen, de vensters met hardstenen lekdrempels. Gecementeerde zijgevels met aandaken.

Recenter aanbouwsel van één travee en één bouwlaag tegen de rechterzijgevel. Haaks dienstgebouw op de achtergevel met ronde, bakstenen schoorsteen; recentere bijgebouwen.

• Wandelen in Dilsen-Stokkem, uitgave van het Stadsbestuur Dilsen-Stokkem.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda