Silo 15

Tekst van Lagere Jongensschool 15 en Lagere Meisjesschool 14 (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7114)

"Silo 15", gebouwd in 1884-1892 als meisjes- (Lange Beeldekensstraat) en jongensschool (Violetstraat)

Bakstenen vleugels van één, twee en drie verdiepingen rondom oorspronkelijk twee, heden één speelplaats. Afwisseling van lijst- en puntgevels gemarkeerd door lisenen, doorlopende lekdrempels, kordons en banden. Getoogde en rechthoekige vensters.

Straatzijden: deels blinde gevels met lisenen, rondboogvelden en rondboogfriezen. Lagere vleugels (turnzaal en zwembad) met grote rondboogvensters in geblokte omlijsting. Centrale rondboogpoorten in geblokte omlijsting met bekronend stadswapen.

Nagenoeg rechthoekige speelplaats met links en rechts bakstenen vleugels van drie verdiepingen met lichte ingangsrisalieten. Doorlopende lekdrempels en lijsten, enkele schijfmotieven en panelen. Segmentboogvensters en rondboogdeuren, laatstgenoemde in geprofileerde omlijstingen met sleutel. Tegen Violetstraat: bewaarde turnzaal met opengewerkt gebint.

Aan Violetstraat (nummer 62) aansluitend: oorspronkelijke onderwijzerswoning van drie traveeën en drie bouwlagen. Lijstgevel met licht uitspringende, hoger opgaande middentravee met rondboogvenster en sierankers onder driehoekig afsluitende kroonlijst. Doorlopende banden en lekdrempels. Voorts getoogde en rechthoekige vensters. Segmentboogdeur in bandomlijsting.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita