Windmolen uit 1871

Bakstenen windmolen, gebouwd in 1871 door Petrus Jacobus Rachels van Vucht en zijn vrouw, Catharina Smeets. Het molenhuis werd in 1878 gebouwd; het brandde in 1926 af. Sinds 1970 buiten bedrijf. De wieken verdwenen na 1985. Windmolen van het bovenkruiertype, gebouwd op een aarden terp, de zogenaamde berg, vanwaar de naam Bergmolen, voorzien van een bakstenen voorgevel. Alleen de molenromp bleef bewaard. Drie bouwlagen, voorzien van rondboogvensters. Korfboogpoort in de voorgevel van de berg.

• DAAMEN J. 1985: Dilsen in de historie, Dilsen.
  • S.N. s.d.: Wandelen in Dilsen-Stokkem, uitgave van het stadsbestuur Dilsen-Stokkem.
  • VAN DOORSLAER B. 1996: Met de stroom mee of tegen de wind in? Molens in Limburg, Borgloon, 24.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda