Hoekpand met Dolfijnstraat (Lange Altaarstraat 29)

Tekst van Ensemble met imposant hoekhuis (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7107)

Hoekpand (Dolfijnstraat) in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit 1892 naar ontwerp van E. Dieltiens. Lijstgevels van twee + brede afgeschuinde hoek- en twee traveeƫn en twee en een halve bouwlagen onder complexe bedaking met getrapte dakvensters en -kapellen. Baksteenbouw met overdadig gebruik van zandsteen, onder meer voor plastisch neorenaissancedecor. Doorlopende puilijst, lekdrempels, banden, kordons en waterlijsten. Verticale ritmering door bewerkte pilasters. Hoektravee met halfrond balkon en verhoogde halsgevel met overhoeks topstuk. Halve verdieping uitgewerkt als natuurstenen register met kleine vierkante venstertjes onder rondboogvelden en alternerende pilasters, rondboognissen met siervazen. Voorts rechthoekig en boogvormige muuropeningen. Houten puien op gelijkvloers.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossier D2, 1892, Modern Archief 20.276, dossier 734.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita