Herenhuis in neoclassicistische stijl

Tekst van Herenhuis in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7101)

School voor Sociale Studiën. Imposant enkelhuis van zes traveeën en twee tot drie bouwlagen, respectievelijk onder mansarde- en plat dak, in neoclassicistische stijl uit vierde kwart 19de eeuw; in 1950 aangekocht door de stad en ingericht als school. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een hoge arduinen sokkel; bredere linker travee met gekoppeld venster, erker en loggia, lagere deurtravee rechts. Begane grond met imitatievoegen afgesloten door brede omlopende puilijst, borstwering met balusters, doorlopende lekdrempels en klassieke gevelbeëindiging. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, op tweede verdieping onder gestrekte waterlijst, driehoekig of gebogen fronton. Gekoppeld venster en loggia met Ionische (driekwart)zuilen. Rondboogdeur in geriemde omlijsting.

Op gelijkvloerse verdieping: bewaarde lambrisering en schouwen in neostijlen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita