Stedelijk Instituut Technisch Onderwijs

Tekst van Stedelijk Onderwijsgesticht voor Meisjes 3 (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7100)

Stedelijk Instituut voor Technisch Onderwijs 7. Voor- en achterbouw in neo-Lodewijk XVI-stijl, naar plans van A. Van Mechelen, in 1924 opgetrokken onder leiding van E. Van Averbeke. Voor- en achterbouw worden op de rechthoekige binnenkoer met elkaar verbonden door een luifel op ijzeren steunen.

Voorbouw van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met attiek. Natuurstenen lijstgevel met geblokte begane grond onder brede puilijst, verder ritmerende lisenen met cartouches en borstweringen met panelen, cartouches en guirlandes. Rechthoekige en rondboogvensters, laatstgenoemde op gelijkvloerse verdieping. Rechts geprofileerde rondboogdeur tussen flankerende Ionische pilasters met hoofdgestel en gebogen fronton. Sobere achtergevel.

Achterbouw van zes traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien). Identieke voor- en achtergevels waarvan bredere middentravee bekroond met gebogen fronton.

Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak in neoclassicistische stijl, uit vierde kwart 19de eeuw, in 1950 aangekocht door de stad en ingericht voor de school (zie nummer 244). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige vensters in geriemde omlijsting. Deurtravee gemarkeerd door balkon op voluutconsoles, hoge rondboogdeur in geriemde omlijsting.

Aansluitend lage, blinde, bepleisterde en beschilderde afsluitingsmuur met verdiepte muurvlakken.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita