Vlasschuren en molenromp

Tekst van Site met vlasschuren en molenromp Denys (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70988)

Vlasschuren, naar verluidt opgetrokken in 1907 en 1913. Trapgevels van rode, verankerde baksteen. Licht getoogde muuropeningen met deels bewaard schrijnwerk. Centraal, drie houten poorten onder ijzeren I-balken. Nummer 108 met bewaarde vlaskamer.

Bakstenen stellingmolen zogenaamd "DENYS" uit 1834. De molen Denys was eerst een houten staakmolen en werd in 1772 afgebroken en vervangen door een stenen molen. Denys was er generaties lang eigenaar van. Tot in 1918 had hij twee lange schoren, na beschadiging in 1918 werd hij grondig hersteld (onder andere nieuwe kap, staart en schoren), toen de molen in 1940 uitbrandde werd er een mechanische maalderij in de romp ingericht. Sinds begin jaren 1960 niet meer maalvaardig. Thans, molenromp (hoogte: circa 18m/breedte muur aan basis: 0,70 m) van rode verankerde baksteen (21,5 x 5,5 x 9,5 cm) met heden verwijderde ijzeren stelling (type Goede Hoop Menen). Licht getoogde en rondbogige muuropeningen met druiplijstjes en ijzeren vensters in geschrankt schema. Binnen zijn de sporen van de vroeger aanwezige vijf houten zolders bewaard. Nu indeling in zeven stenen zolders. Op de benedenverdieping bleef de cilinder voor het persen van lijnzaad bewaard.

Links van de molen, klein stalletje van rode baksteen onder pannen zadeldak. Voorheen met vlaszwingelarij.

• Dienst voor cultuur van de provincie West-Vlaanderen 2003: Inventaris molenrompen, s.l.
  • S.N. 1996: 100 jaar landelijke gilde Wevelgem, Wevelgem, 174.
  • S.N. 2002: Architectuur in eigen buurt. Gevels en gebouwen in Wevelgem, een kennismaking, Kortrijk, 90-91 en 102-103.
  • VERVENNE J. 1972: Wevelgem in oude prentkaarten, Zaltbommel, afbeelding 29.

Auteurs:  De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie