Hotel Bamdas-Tolkowsky

Zogenoemd "Salons De Laet". Herenhuis van drie brede traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak met opengewerkte attiek en dakvensters in entablement onder gebogen fronton, eclectische stijl van 1913, naar ontwerp van J. De Langhe. Natuurstenen lijstgevel op hoge arduinen sokkel met keldervensters en garagepoort. Doorlopende lekdrempels, gekorniste puilijst met driezijdige erker en dito balkon, afsluitende rondboogfries. Verticaal accent door pilasters, op bovenverdiepingen geornamenteerd en onderling verbonden door brede korfbogen. Gekoppelde korfboogvensters met dagkanten uitgewerkt als driekwartzuiltjes, deels omlopende waterlijsten. Rechthoekige deur in geriemde omlijsting met geornamenteerde sleutel, groot vierkant bovenlicht in een zelfde omlijsting.

Interieurinrichting toegeschreven aan decoratieschilder H. Verbuecken. Marmeren hal en trapzaal in art nouveau; salons met rijkelijk versierde plafonds, lambriseringen, schouwen en parketvloeren. Aangepaste eclectische wandmeubelen van diverse exotische houtsoorten en faïencewerk, voornamelijk met art-nouveau- en neo-Moorse elementen.

• GEERINCKX R. 1985: Schrijnwerk, vergeten kunst, Tielt, 194-195.
  • S.n. 1985: Zoom op Zoo, Antwerpen, 381.