Klooster van de Soeurs de l'Espérance

Tekst van Klooster van de Soeurs de l'Espérance (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7085)

Voormalig "Medisch Instituut Lamorinière" en "Kliniek Heilige Familie". Imposant eclectisch pand op U-vormige plattegrond uit begin 20ste eeuw. Straatgevel van elf traveeën en drie bouwlagen onder complexe leien bedaking. Witte bakstenen lijstgevel op arduinen sokkel, lichte zij- en middenrisalieten, boven de kroonlijst hoger opgaand met dakvensters onder natuurstenen topgeveltjes met topstukken. Gebruik van natuursteen voor doorlopende lekdrempels, kordons, waterlijsten en sluitstenen, gekleurde baksteen voor banden en decoratieve elementen. Segmentbogige en rechthoekige (tweede verdieping) vensters. Getoogde en recente rechthoekige deuren.

Achtergevels van lichtgele baksteen met donkergele banden, segmentboogvensters. Zuidvleugel met kapel, ritmerende lisenen en spitsboogvensters; arduinen gevelsteen "JMJ 19 augustus 1903". Vernieuwd interieur.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita