Herenhuis in neorenaissancestijl

Tekst van Herenhuis in eclectische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7084)

Half vrijstaand herenhuis van vier bij drie traveeën en twee bouwlagen onder half schilddak (nu bitumen, vroeger leien + vorstkam), neorenaissance-stijl van circa 1900. Natuurstenen lijstgevels met afgeronde hoeken en arduinen sokkel, doorlopende lekdrempels, kordons, fries en puilijst, gevelbeëindiging door gelede architraaf, geornamenteerd (trigliefen en schijven) fries aan straatgevel, blind fries aan zijgevel, gekorniste houten kroonlijst op modillons. Penanten van eerste bouwlaag aan voorgevel uitgewerkt als geblokte pilasters, hogerop breed balkon op consoles, balustrade met vazen, balusters voor zijvensters. Zijgevel met ingangsrisaliet. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, op verhoogde begane grond met lekdrempels op voluutconsoles, op bovenverdieping in omlijsting met diamantkoppen en wortelmotieven onder entablement. Hoge rechthoekige deur met bovenlicht in geriemde omlijsting met oren.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita