Herenhuis

Tekst van Herenhuis in eclectische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7079)

Breed enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, uit vierde kwart 19de eeuw. Natuurstenen lijstgevel met neo-Lodewijk XVI-decoratie. Sterke horizontale geleding door kordons en doorlopende lekdrempels, geornamenteerde band onder puilijst, breed balkon waarvan borstwering verder loopt in zijtraveeën, gelede architraaf, versierd fries en kroonlijst met tandlijst op modillons. Rechthoekige vensters in bandomlijstingen met entablementen voor zijtraveeën van tweede en derde verdieping, eerstgenoemde met driehoekig fronton; middenvensters van bovenverdiepingen onder gebroken, gebogen fronton. Balkonvensters onder breed paneel met cartouche en rankwerk onder omlopende waterlijst. Rechthoekige poortomlijsting.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita