Windmolen en molenaarswoning

Tekst van Sevensmolen en molenaarswoning (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70757)

Windmolen en molenaarshuis, gebouwd door Adriaan Mulders-Hamers uit Egmond (NL), in 1891. In 1900 verkocht aan H. Sevens. Buiten bedrijf sinds 1969.

Het molenaarshuis is een alleenstaand breedhuis (nok loodrecht op de straat). Dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerd bakstenen gebouw, voorzien van getoogde muuropeningen, de vensters beluikt. Recente deur rechts. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de rechtse zijgevel.

De molen is een grondzeiler met conische, bakstenen romp van drie bouwlagen. Dropmotief onder de dakrand. Getoogde vensters. Rondboogdeuren. Houten kap (kunstleien). Metalen wieken, hersteld in 1980. De molen bezit twee koppels stenen, waaronder een paar voor boekweit.

• DOORSLAER B.V. 1996: Met de stroom mee of tegen de wind in? Molens in Limburg, Borgloon, 17.
  • DE KINDEREN E. 1977: De molen van Kaulille, De Belgische Molenaar 72.4, 46-47.
  • S.N. 1990: Bocholter windmolens - Bocholter watermolens, Bokarelo 7, 18-21.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda